Ahad, 4 Ogos 2013

Limpa Goreng Cili

Ini adalah masakan yang sempat saya masak semasa bercuti baru ni..limpa goreng bercili, agak susah untuk mendapatkan limpa..ni kebetulan jumpa semasa membeli daging salai..tu pun limpa yang beku..
 
Bahan-bahan:

500 gm limpa ~ rebus dan dihiris
5 biji cili api*
3 biji cili merah*
2 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
* dikisar (sy gunakan blender yg kering)
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu cili sos
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Minyak.

Cara penyediaan:

1. Tumis bahan kisar sehingga garing, masukkan sos cili dan sedikit air.
2. Masukkan limpa dan gaul sehingga rata.
3. Rasakan masin dan manisnya. Masukkan bawang hiris, gaul seketika dan bolehlah diangkat.

* Limpa ni rasanya lebih kurang mcm hati jugak tapi bagi saya limpa lebih sedap sebab ianya lebih lembut dan tidak keras seperti hati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan